HOME: EN
MAIN: www.stipsi.gr  
 

banner     
Germany Australia BelgiumΠΑΡΘΕΝΟ ΚΑΙ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟΤα προϊόντα μας περιλαμβάνουν από παρθένο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με εξαιρετική γεύση.


Περίπου 45.000 εκτάρια γης στο νησί μας, τη Λέσβο, το οποίο βρίσκεται στο Βόρειο Αιγαίο, είναι καλλιεργημένα με 11.000.000 ελαιόδεντρων, με βασική ποικιλία την επονομαζόμενη 'αδραμιτιανί'. Αυτή η ποικιλία προέρχεται από τη Μικρά Ασία, τα Τουρκικά παράλια στην ανατολική μεριά του Αιγαίου Πελάγους, και το παραγόμενο λάδι είναι πολύ υψηλής ποιότητας και μπορεί να συγκριθεί με ελάχιστα της Μεσογείου. Ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στύψης Ιδρύθηκε το 1925 και από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του έως σήμερα προσφέρει, με μεγάλη επιτυχία, ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, αξιοπιστίας και σεβασμού προς τους πελάτες του.


ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Μεταλλικό δοχείο 5 λίτρων, μεταλλικό 1 λίτρου και μεταλλικό 500 μλ.


ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Μεταλλικό δοχείο 5 λίτρων, μεταλλικό 1 λίτρου και μεταλλικό 500 μλ.ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ:  1 λίτρο φιάλη, 1 λίτρο πλαστικό, 100 μλ, και 40μλ,
ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ:  1 λίτρο φιάλη, 1 λίτρο πλαστικό, 100 μλ, και 40 μλ,

Τα ελαιοπαραγωγικά μας προϊόντα είναι συσκευασμένα σε μεταλλικά δοχεία και φιάλες:
με οξύτητα που κυμαίνεται μεταξύ 1,1% – 1,5%  το Εξαιρετικό παρθένο με οξύτητα έως 0,8%


ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Η ΕΛΙΑ περιέχει:
 • Λάδι 15-20%
 • Νερό 30-60%
 • Υδατάνθρακες 19%
 • Ίνες 5,8%
 • Πρωτεΐνες 1,6%
 • Τέφρα 1,5%
ΠΟΛΤΟΣ
Ο Πολτός περιέχει το 96-98% του λαδιού, ενώ ο πυρήνας περιέχει μόνο το 2-4%.
Μέσος όρος σύνθεσης λιπαρών οξέων:
 • Μονοακόρεστο Ελαϊκό Οξύ 78-83%
 • Βασικό Πολυακόρεστο Λινελαϊκό Οξύ 6-9%
 • Κορεσμένο Παλμιτικό Οξύ 8-15%
 • Στεατικό Οξύ 1,5-3%
 • Βιταμίνη Ε: Μέσος όρος θρεπτικής αξίας κατά την παραγωγή: 100 γραμμάρια ελαιόλαδου περιέχουν 19χγ βιταμίνης Ε. Η φυσική παρουσία της βιταμίνης Ε, η οποία παίζει ρόλο θρεπτικού και φυσικού αντιοξειδωτικού, η σημαντική παρουσία μονοακόρεστων λιπών και η ισορροπημένη συνύπαρξη τους με βασικά πολυακόρεστα, κάνουν το ελαιόλαδο ένα προϊόν που πρέπει να προτιμάμε και να επιλέγουμε.
ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ:
Φυσικά χαμηλό σε χοληστερόλη, το ελαιόλαδο έχει λιγότερο βλαβερές και περισσότερο ευεργετικές ιδιότητες σε σύγκριση με άλλα φυτικά έλαια. Δεν είναι μόνο εύγευστο αλλά και ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της λεγόμενης Μεσογειακής Διατροφής. Τα λίπη και τα έλαια είναι βασικοί παράγοντες σε μια ισορροπημένη διατροφή. Το ελαιόλαδο είναι εύπεπτο και απορροφάται γρήγορα και ολοκληρωτικά από τον οργανισμό. Επίσης ίχνη συστατικών, όπως η χλωροφύλλη, βοηθούν αυτή την απορρόφηση και το άρωμα και η γεύση ερεθίζουν την όρεξη, έναν επίσης σημαντικό βοηθό στη διαδικασία της πέψης. Το κυκλοφοριακό σύστημα βοηθιέται από μια διατροφή βασισμένη στο ελαιόλαδο - μειώνοντας τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης και άλλων κυκλοφοριακών ασθενειών.Τα ακόρεστα λίπη που συνιστούν το ελαιόλαδο, όχι μόνο δεν περιέχουν χοληστερόλη αλλά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στον ανθρώπινο οργανισμό.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ:
ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΩΝ
Σύμφωνα με τον Κανονισμό αριθ. 136/66/ΕΟΚ όπως τροποποιήθηκε με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1513/2001 του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2001 Ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 2003, με εξαίρεση το σημείο 4 που ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 2001.

1. ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ
 Έλαια λαμβανόμενα από τον ελαιόκαρπο μόνο με μηχανικές μεθόδους ή άλλες φυσικές επεξεργασίες με συνθήκες που δεν προκαλούν αλλοίωση του ελαίου, και τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία άλλη επεξεργασία πλην της πλύσης, της μετάγγισης, της φυγοκέντρισης και της διήθησης· εξαιρούνται τα έλαια που λαμβάνονται με διαλύτες, με βοηθητικές ύλες παραλαβής που έχουν χημική ή βιοχημική δράση, ή με μεθόδους επανεστεροποίησης ή πρόσμειξης με έλαια άλλης φύσης. Τα έλαια αυτά κατατάσσονται στην αναλυτική ταξινόμηση με τις ακόλουθες ονομασίες:

 α) Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Παρθένο ελαιόλαδο του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει τα 0,8 g ανά 100 g και τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.

β) Παρθένο ελαιόλαδο: Παρθένο ελαιόλαδο του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει τα 2 g ανά 100 g και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.
 
γ) Ελαιόλαδο λαμπάντε: Παρθένο ελαιόλαδο με περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, που υπερβαίνει τα 2 g ανά 100 g και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.
 2. ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Ελαιόλαδο λαμβανόμενο από τον εξευγενισμό παρθένων ελαιολάδων, των οποίων η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει τα 0,3 g ανά 100 g και των οποίων τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.

3. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ
Έλαιο που αποτελείται από ανάμειξη εξευγενισμένου ελαιόλαδου και παρθένων ελαιόλαδων, εκτός από το ελαιόλαδο λαμπάντε, του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει το 1 g ανά 100 g και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.
4. ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ
 Έλαιο που λαμβάνεται από τους πυρήνες της ελιάς κατόπιν επεξεργασίας με διαλύτες ή με φυσικά μέσα ή έλαιο που αντιστοιχεί, με εξαίρεση ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, σε ελαιόλαδο λαμπάντε· εξαιρούνται τα έλαια που λαμβάνονται με διεργασίες επανεστεροποίησης και κάθε πρόσμειξης με έλαια άλλης φύσης και των οποίων τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.

 5. ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΟ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ
Έλαιο που λαμβάνεται από τον εξευγενισμό του ακατέργαστου πυρηνελαίου, του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει τα 0,3 g ανά 100 g και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.

 6. ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ
Έλαιο που αποτελείται από μείγμα εξευγενισμένου πυρηνελαίου και παρθένων ελαιολάδων, εκτός από το ελαιόλαδο λαμπάντε, του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει το 1 g ανά 100 g και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.

up ^