ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Close

ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!Υπάρχουν πραγματικά πολλές ενδείξεις ότι οι εκπληκτικές - σχεδόν υπεράνθρωπες- αυτές εγκεφαλικές ικανότητες και γνώσεις των δημιουργών του ελληνικού πολιτισμού, καλλιεργούνταν κατά τη μακρινή αρχαιότητα, και μάλιστα σύμφωνα με μία πολύ συγκεκριμένη μέθοδο, η οποία μεταγενέστερα επικράτησε να αναφέρεται ως ΜΝΗΜΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ!!!!!
Δεν αποκλείεται, επίσης, και η ίδια η μαθηματικά δομημένη, "ΜΝΗΜΟΝΙΚΗ " ελληνική γλώσσα, να αποτελεί, ,απλή προέκταση των ανώτερων διανοητικών ικανοτήτων που καλλιεργούνταν μέσω της μακροχρόνιας και επίμονης εξάσκησης του νου, στο προαιώνιο αυτό σύστημα γνώσης.
Την Τέχνη της Μνήμης, της οποίας τα ίχνη χάνονται στις "σκοτεινές" εποχές πολύ πριν από τα ομηρικά χρόνια, τη συναντάμε σε συχνές αναφορές σε ολόκληρη την κλασική και ελληνιστική αρχαιότητα, ενώ αργότερα την παρακολουθούμε να διαδίδεται και στο λατινικό χώρο, όπου και προσωρινά ατονεί ιδίως μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού και τη γενικότερη πνευματική "παρακμή" της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας), για να αναβιώσει αρκετούς αιώνες αργότερα, την εποχή του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.
Η παρατήρηση ότι όλες οι αναφορές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στην Τέχνη της Μνήμης είναι σχετικά σύντομες, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η εξάσκηση της στα αρχαία χρόνια ήταν σε τέτοιο βαθμό διαδεδομένη, ώστε να θεωρείται "περιττή" μια πιο λεπτομερειακή αναφορά σε αυτήν (σε αντίθεση π.χ. με τα μαθηματικά).
Το γεγονός δε ότι η εξάσκηση της δεν ανακόπηκε μετά τη διάδοση της γραφής (ούτε καν μετά την ανακάλυψη της τυπογραφίας, κατά τα πρώιμα χρόνια της Αναγέννησης), μας κάνει να "υποψιαζόμαστε" ότι πρόκειται για πολλά παραπάνω από ό,τι η ονομασία "Μνημονική Τέχνη" αφήνει να εννοηθεί...
Πρόκειται για μια μέθοδο "εσωτερικής γραφής" -"αποτύπωσης", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Αριστοτέλης "των εννοιών με τη μορφή εικόνων στις κέρινες πλάκες της ''ψυχής"- η οποία επιτρέπει στον ασκούμενο την ανάκληση κάθε είδους πληροφορίας, σαν να ξεφυλλίζει τις σελίδες ενός βιβλίου!!!!
Αυτή η σχολαστική οργάνωση και ταξινόμηση των ιδεών, των εννοιών και των πληροφοριών στον ανθρώπινο νου με την, μη δεσμευτική για τη σκέψη, μορφή των εικόνων, επιτρέπει την αλληλεπίδραση και το συσχετισμό τους σε ένα επίπεδο κατά πολύ βαθύτερο από αυτό της συνηθισμένης σκέψης.
Με αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται η παραγωγή πρωτότυπων ιδεών, οι οποίες φαίνονται να προέρχονται από "έμπνευση", καθώς το λογικό μέρος του νου (που λειτουργεί με το λόγο), δεν παρεμβάλλεται στη νοητική διαδικασία, επιτρέποντας ενδεχομένως στην ανθρώπινη διάνοια να συντονιστεί σε κάποιες συχνότητες, κατά τις οποίες γίνεται εφικτή η αλληλεπίδραση της με κάποιο είδος "μορφογενετικού πεδίου" συμπαντικής γνώσης!!!!!!!!!!!!!!!!!
Έπειτα η συνεισφορά των αρχαίων Ελλήνων δεν είναι ότι αυτοί γέννησαν τα πάντα στην φιλοσοφία και τον πολιτισμό αλλά εκτός από την πρωτότυπη σκέψη που και αυτοί δημιούργησαν, ήταν οι κορυφαίοι που συνέθεσαν την γνώση σε πανανθρώπινες αξίες!!!!!!!!!!!!!!!
Γι' αυτό, το μοντέλο ζωής που επεκράτησε οριστικά και αμετάκλητα παγκοσμίως δεν είναι ούτε Κινεζικό, ούτε Ασσυριακό, ούτε Βαβυλωνιακό ούτε Αιγυπτιακό ούτε καν το μεταγενέστερο των Ελλήνων Ρωμαϊκό, αλλά Ελληνικό!!!!!!!!!!!!
Και αυτό δεν είναι εθνικισμός γιατί δεν προβάλλεται ούτε επιβλήθηκε από Έλληνες αλλά υιοθετήθηκε αυτοβούλως και αναγνωρίζεται διεθνώς!!!!!!!!!!!!!
Η διάθεση μετροέπειας και σεμνότητας που πρέπει να έχουμε και καλώς έχουμε, ώ παίδες Ελλήνων, δεν πρέπει να μας οδηγεί ανόητα και σε απαξίωση της ανώτερης πράγματι προσφοράς της Ελληνικής διανόησης!!

Επιμέλεια παρουσίασης : Γιώργος Χαβαλές
Close