home

Close

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ (FYROM) Η ΒΑΡΔΑΣΚΑ

ΣΚΟΠΙΑ=Σκοπιά  το βορειότερο φρούριο της βυζαντινής Αυτοκρατορίας προστατεύοντας την από τους εισβολείς του βορά       

Χάρτης της αρχαίας Μακεδονίας. Σημειώνονται οι ονομασίες των περιοχών όπου κατοικούσαν τα  πανάρχαια Μακεδονικά φύλα, (οι Αγριάνες, οι Παίονες, οι Ορβήλιοι, οι Δάρδανοι, οι Γαλάβριοι, και οι Σκορδίσκοι  

 

 

 


  



Τα τρία τμήματα της Μακεδονίας Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα



Η ΒΑΡΔΑΣΚΑ της Γιουγκοσλαβίας
Γνήσιο γραμματόσημο

Η ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αρκετοί από τους αρχαίους συγγραφείς αναφέρονται στο θέμα, άλλοι περιληπτικά και άλλοι σε έκταση. Από αυτούς επιλέγετε ο Πορφύριος, γιατί στα «χρονικά» του (απόσπασμα 1) διασώζει αρκετές πληροφορίες επί του θέματος γράφοντας: «Κατά πρώτον αρχίζω με μια σύνοψη ξεκινώντας από τον Κάρανο, τον πρώτο βασιλέα των Μακεδόνων, μέχρι του Αλεξάνδρου. Το γένος των βασιλευσάντων στην Μακεδονία κατάγεται από τοn Ηρακλέα.
Ο Κάρανος από το
'Aργος, που ήταν αδελφός του Φείδωνος και βασίλευε στο 'Aργος, θέλοντας να δημιουργήση δική του χώρα, συναθροίσας δύναμη που παρεσχέθη από τον αδελφό του και απ' όλη την Πελοπόννησο, εξεστράτευσε κατά τους τόπους της Μακεδονίας, συμμαχήσας με κάποιον εκ των Ορεστίων λεγομένων αρχόντων κατά των βαρβάρων, που κατοικούσαν γύρω από τη χώρα τους. με αντάλλαγμα τη μισή χώρα των Ορεστίων, όπου έκτισε πόλη και δημιούργησε βασιλεία, την οποία διεδέχετο το γένος του»
.
Οι Ορέστιοι κατά τον Στράβωνα (
«Γεωγραφικά», βιβλ. 7α , κεφ.1) κατοικούσαν σε μεγάλο μέρος του υψηλού όρους (της Πίνδου). Η εν λόγω περιοχή σήμερα εντοπίζεται στο ’ργος Ορεστικόν της δυτικής Μακεδονίας. Σε αυτούς ήλθε ο Κάρανος εκ του ’ργους κι εκεί βρήκε ήδη λαό με το όνομα Μακεδόνες, όπως λέγει πιό πάνω ο Πορφύριος. ’ρα οι Μακεδόνες αυτοί ήσαν γείτονες των Ορεστίων, πριν φθάση εκι ο Κάρανος. Τα προηγούμενα ιστορικά στοιχεία αποδεικνύουν καθαρά ότι επώνυμοι βασιλείς των Μακεδόνων κατάγονται από το ’ργος της Πελοποννήσου, και το οικογενειακό τους δένδρο έχει ως γενάρχη τον Ηρακλή. Η παρουσία της δυναστείας τους στη Μακεδονία αρχίζει απο το έτος 794 π.χ., όταν ο Κάρανος μετέβη προς βοήθειαν των Ορεστίων και διατηρήθηκε για 460 περίπου χρόνια. Ο λαός επί του οποίου βασίλεψαν κατάγεται από την Αρκαδία της Πελοποννήσου, ανήκοντας στο γένος των Πελασγών, οι οποίοι αποτελούσαν το πρώτο γένος των ανθρώπων που έμεινε επί της Ελληνικής Γης μετά την διαπλανητική αναταραχή -ίσως του κομήτη Τυφώνος. Έφεραν το όνομα Μακεδνοι η Μακεδόνες. Σήμερα η Μακεδονία διαιρείται σε τρεις περιοχές, που διακρίνονται ως Ανατολική, Κεντρική, και Δυτική Μακεδονία της Ελλάδος. Αλλά στο διεθνές στερέωμα ξεφύτρωσε τώρα τελευταία και μια άλλη «Μακεδονία» με τίτλο «Δημοκρατία της Μακεδονίας» των Σκοπίων. Ποιά είναι αυτή η Μακεδονία και πως δημιουργήθηκε;

Η ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς αγνοούν τελείως την εθνικότητα των Σλαύων. Αναφέρεται όμως από τους Βυζαντινούς συγγραφείς μια φυλή με το όνομα «Σκλάβοι», οι οποίοι μαζί με τους Γέτες, τους Όνους και τους Αβάρους ελυμαίνοντο τη Θράκη. Οι αρχαίοι, που κατοικούσαν στην περιοχή του σημερινού κράτους των Σκοπίων, σύμφωνα με μαρτυρίες των αρχαίων συγγραφέων ήσαν: οι «Αγριάνες» που συνόρευαν με τους Μακεδόνες της Ελλάδος, και αναφέρονται από τον Αρριανό στο βιβλίο του «Αλεξάνδρου Ανάβασις» (βιβλ. 1ο, κεφ. 28ον) ως σύμμαχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην εκστρατεία του εναντίον των Περσών, οι «Παίονες», που συνόρευαν με την Μακεδονία της Ελλάδος, και εξεστράτευσαν κατά των Περσών, ως σύμμαχοι κι αυτοί των Μακεδόνων, όπως γράφει ο Αρριανός (βιβλ. 3ο, κεφ. 12). Στους Παίονες αναφέρεται ο Όμηρος στην Ιλιάδα (Α 428) όπως και ο Ηρόδοτος στο 5ο βιβλίο του. Οι «Ορβήλιοι» αναφέρονται από τον Πολυαινο στα «Στρατηγήματα» του (βιβλ. 4ο, κεφ. 2ο). Και τέλος οι «Δάρδανοι», οι «Γαλάβριοι» και οι «Σκορδίσκοι», οι οποίοι αναφέρονται από τον Στράβωνα στα «Γεωγραφικά» του (βιβλ. 7ο, κεφ.5ο). Μια λεπτομέρεια αναφέρει ο Αρριανός στα «Ιλλυρικά» του (μέρος 11-12), λέγοντας: «Μαζί με τους Κέλτες και οι Σκορδίσκοι των Ιλλυριών και οι Μαίδοι και οι Δάρδανοι επέδραμον κατά της Μακεδονίας». Της Μακεδονίας του Φιλίππου και όχι των Σλαύων, γιατί τότε ήσαν άγνωστοι στην περιοχή αυτή. Οι Αγριάνες και οι Παίονες κατοικούσαν στη συνέχεια των βορείων συνόρων της Ελληνικής Μακεδονίας και την διαχώριζαν από τις χώρες των Δαρδάνων, Γαλαβρίων, Ορβιλίων και Σκορδίσκων.

Την χώρα των τεσσάρων αυτών αρχαίων λαών κατέχει σήμερα ο λαός των Σκοπιανών, και η πόλη των σημερινών Σκοπίων ιδρύεται στο χώρο μεταξύ Γαλαβρίων και Ορβηλίων. Παρουσιάζεται δε στο ιστορικό προσκήνιο επί του Βυζαντινού αυτοκράτορα Βασιλείου του Β' στην περίοδο 976-1025 μ.χ. Περί τούτου η Ιστορία γράφει:
«Ο αυτοκράτωρ Βασίλειος διέλυσε το κράτος του Σαμουήλ το έτος 1018 μ.χ., και το διαίρεσε σε δύο διοικήσεις. Την Ανατολική με έδρα τα Σκόπια.» Απο τότε μέχρι σήμερα η πόλη Σκόπια έχει μια ζωή 980 χρόνων. Θα μπορούσε άνετα να διαλέξη ένα από τα ονόματα των τεσσάρων αρχαίων λαών που κατοικούσαν στην περιοχή, για να έχη μία αρχαιολογική ρίζα και ιστορική παρουσία.

Links to Macedonia history 
http://www.macedonia.com/english/thessalo.html
http://www.macedonia.com/greek/